Langzaamverkeersbrug EdesPoort

Projectscope Takke Breukelen
Het ontwerpen, produceren, monteren inclusief oplevering van de langzaamsverkeersbrug over het spoor bij station Ede, onderdeel van het project EdesPoort. De langzaamsverkeersbrug dient als veilige verbinding tussen de Sysselt en het Enka terrein, toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De brug heeft een totale overspanning van 50 meter met daartussen 1 tussensteunpunt. Omdat voor het tussensteunpunt een uitdagend en slank design gewenst was, is er in een vroeg stadium en nauwe samenwerking met van Hattum en Blankevoort gekozen voor een ontwerp met stalen vakwerkliggers met daartussen een constructief composiet dek (vezel versterkt kunststof). Hierdoor werd het gewicht beperkt en was het mogelijk om een slank ontwerp mogelijk te maken.

De brug bestaat uit stalen vakwerkliggers met daartussen een composiet dek. De buitenzijde is afgewerkt met composiet randelementen welke tevens dienen als afscherming voor het spoor waardoor er geen plaatramen benodigd zijn. Het fietspad is afgewerkt met een slijtlaag en het voetpad is afgewerkt met tegels. Het leuningwerk bestaat uit accoya houten spijlen en bovenregel inclusief geïntegreerde (functionele) lijnverlichting.

 

Uitdagingen/bijzonderheden:
In het ontwerp zat de grootste uitdaging in de verbinding tussen het composiet dek met de stalen vakwerkliggers. Een constructie als dit is niet eerder in de markt uitgevoerd. In een vroeg stadium werd dit als risico gezien en hierdoor zijn er tijdig voldoende testen gedaan om deze verbinding aan te kunnen tonen.

Daarnaast zat er een grote uitdaging in het monteren van het brugdek met zo min mogelijk hinder voor het spoorverkeer. Uiteindelijk is de gehele brug geplaatst in een treinvrije periode van 48 uur. Om dit te kunnen realiseren is de gehele brug vooraf (zonder conservering) in elkaar gepast in Breukelen. Uiteindelijk is deze naar Ede getransporteerd en in zo weinig mogelijk hijsacties gemonteerd. Dit was mede mogelijk door het lage gewicht van de (composiet)brug.